fredag 2 april 2010

PÅSKHÖGTID!


Nu i Påsktiden är verkligen Tarragona värt ett besök. Den Heliga Begravningsprocessionen på långfredagen är suggestivt och teatraliskt. Att i skymningen höra och se den romerska hären komma vaggande in i den antika staden, stötande sina lansar mot gatan och med den romerska muren som bakgrund, gör att man lätt förs tillbaka 2000 år i tiden. 5000 personer deltar i processionen, som varar i många timmar. I år infaller långfredagen den 2 april och processionen som går 2 km runt staden börjar kl.20.00 och utgår från Plaça del Rei.Den mest imponerande platsen att stå på är någonstans i omgivningen av katedralen
Tarragona har, till skillnad mot Barcelona, en gång varit huvudstad i Spanien. Romerska huvudstaden på Iberiska halvön redan 26 år före Kristus.


Vi vandrar som kejsar Augustus in i Tarragona på via Augusta och med lite fantasi kan man se och höra den romerska hären tåga in här för drygt 2000 år sedan. Det är ingen tillfällighet att Tarrgona står med på Unescos världsarvslista. Här finns, näst efter Rom själv, flest välbevarade lämningar från den tid romarna styrde staden.
Men låt oss gå och titta på den gamla katedralen Santa Tecla som är namngiven efter Tarragonas skyddshelgon. Katedralen började byggas 1171 och var inte klar förrän 1350. Den är en av Spaniens vackraste och invändigt är det 36 meter från golv till tak.
Intill katedralen ligger det lika imponerande ärkebiskopspalatset. Där bredvid finns det historiska arkivet med skrifter bevarade ända från 1000-talet. Och ett vackert kloster med en klosterträdgård och fontän i mitten.En rolig detalj är att romarrikets kejsare Augustus tyckte att Tarrgona var en så otroligt vacker stad att han valde att flytta hit från Rom år 26 före Kristus. Romarna utsåg Tarragona, som då hade namnet Tarraco, till huvudstad för sina besittningar på den iberiska halvön, vilket betyder att den stor del av det som idag är Spanien, styrdes från de ståtliga palatsen i staden.Processionen är mycket vacker och berörande här hos oss i Torredembarra också. Förra året fick jag den stora äran att vara en av de "Tres Marías" "Tre sörjande Mariorna"-Maria, Jesus mor och Maria Magdalena och Maria från Betania. Det kändes väldigt högtidligt att få vara med i byns gemenskap. En tradition från Franks familj.Många bybor har lagt ner många, många timmars arbete för att tillverka kläder och vagnar som föreställer Jesus liv. Hela staden går man ur huse för att visa sin respekt för Jesus lidande och bevara en fin tradition.

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar