tisdag 20 april 2010

FRANCESC MACIÀ, vem var det??



Häromdagen funderade jag över hur mycket vi vet om landet vi bor i. Vi var fyra svenska vänner som promenerade i Barcelona och passerade Plaça Francesc Macià. Vem var det undrade jag? En av oss trodde det var en general, själv gissade jag på författare, en annan hävdade att han hette Macìa med accent på i:et.
Nyfiken som jag är fick jag ju genast slå upp det när jag kom hem. Det visade
sig vara Generalitats första president i modern tid och hans namn är Macià, med accent på sista a:et.En stilig man med vita mustacher.

Överste Francesc Macià var född 21 oktober 1859 och död 25 december 1933. Han efterföljdes av president Lluis Companys i Jover. Som ju också har en gata uppkallad efter sig.




Palau de la Generalitat

Generalitat de Catalunya är det namn som gavs vid instiftandet av Kataloniens autonoma regering och har en mycket lång historia. Den börjar så tidigt som 1283 då, som en oberoende stat, den katalanska kungen “Pere II den Store” grundade det. Den förste presidenten 1359 var biskopen Berenguer de Cruïlles. Exakt den 11 september 1714 blev Generalitat och det katalanska självstyret avsatt av den spanske kungen Felipe V, när han intog Barcelona och förbjöd det officiella användandet av det katalanska språket.

Generalitat blev inte återinrättat förrän den 17 april 1931 med utropandet av den 2a Spanska Republiken och Francesc Macià, en mytomspunnen kämpe för katalanska rättigheter, utnämndes till president.

Franco förbjöd det katalanska språket igen och avskaffade Generalitat 1939 (som ett resultat av det spanska inbördeskriget 1936-1939), men det fortsatte att verka i exil. President Josep Tardellas återvände som president nr 125 år 1977, då Generalitat blev återupprättat till följd av demokratins “tillfrisknande” efter Francos död 1975.

Så nu vet jag lite mer om vem Francesc Macià var och lite mer om historien i Katalonien. Jag förstår också varför det katalanska språket är så viktigt för katalanerna. De har verkligen fått kämpa för att ha det kvar.

Man kan bara tänka sig vad som hade hänt om Ryssland tagit över Sverige och tvingat oss att prata ryska och ta bort alla svenska namn på gator och torg etc.etc. Klart vi skulle kämpa med näbbar och klor för att prata vårt språk!!

Det är roligt med historia. Och viktigt. Sedan jag flyttat hit till Barcelona har jag också börjat tänka mer på vad som hänt i Sverige och göra jämförelser med Spanien.


Tänk dig Stockholm 1359, året för Generalitats förste president, vad hände hos oss då?
I mitten av 1300talet hade Stockholm mellan tre- och fyratusen invånare. De var svenskar, finländare och tyskar. Tyskarna hade en mycket stark ställning i Stockholm; det stadgades bland annat att hälften av medlemmarna i stadens råd skulle vara tyskar. Den lilla staden på Stadsholmen var trångbodd och hygienen usel. Exkrementer och avloppsvatten hälldes direkt ut på gatan. Rent vatten var sällsynt. Detta ledde till att sjukdomar grasserade. Den täta bebyggelsen var dessutom orsak till ständiga bränder. Inte förrän 1436 omnämns Stockholm för första gången som Sveriges huvudstad i offentliga dokument!
På 1700talet då den spanske kungen Felipe V intog Barcelona såg Stocholm ut så här sett från Skeppsbron:





Oj, det blev mycket historia idag. Hoppas att du tycker det är lika roligt som jag!

1 kommentar:

Emmah sa...

Jätteintressant. Och Josep Taradellas har ju även han en lååång gata uppkallad efter sig. Kul med vinklingen till Sverige och vad som hände i STHLM när allt detta skedde här i Katalonien.

Tack för en lättsmält men innehållsrik historialektion!

Summa sidvisningar