lördag 20 mars 2010

Vin varje dag kan skydda dig mot kärlsjukdom!


Innan jag bosatte mig här i Spanien har jag inte tänkt så mycket på varför man dricker vin eller inte. Jag har ju många års erfarenhet av ett liv i Italien och det liknar mycket det liv jag lever här nu. Kommer ihåg min systerdotter, som föddes i Italien och fortfarande bor där, som gillade att dricka vin till lunch vid 6 års ålder. Tills min syster en dag i riktig svensk anda sa att det här går ju bara inte. Hon spädde ut Carolas vin med 95 % vatten i hemlighet. Varvid Carola frustade ut hela glaset och ropade Acqua!!!(vatten!!). Hon är nu 47 år och vid alldeles utmärkt hälsa och dricker nästan inget vin alls. Vilken slutsats drar man av det? En historia till med Carola var att när hon fyllde 18 år och skulle ha en stor fest hemma, frågade min syster: Vill ni ha rött eller vitt vin till maten? Och Carola utbrast: Vin?? Kan vi inte få Coca Cola? Vin var ju en vardagsdryck medan Coca Cola serverades mer sällan.

Att ge sig in i debatten med alkohol är inte lätt. Jag vet att många har stora problem och jag högaktar dem som lyckats ta sig ur ett beroende. Men det är ínte dem jag tänker på nu. Utan en mycket måttlig alkoholkonsumtion i form av vin som de flesta av Medelhavsfolken har. Kanske det kan motverka alkoholismen om man börjar så? Det är mycket, mycket sällan man ser fulla människor på gatan eller på fester!! Och mycket, mycket sällan man hör talas om alkoholister här!

Nu läser jag följande artikel i tidningen och det besannar det jag länge misstänkt!

Vin varje dag kan skydda dig mot kärlsjukdom.
En ny studie visar att långvarigt drickande minskar farligt kolesterol nästan lika effektivt som mediciner.
– Det finns starkare stöd för att vin är nyttigt, än det finns för att börja motionera på doktorns inrådan, säger professorn Fredrik Nyström.
Många av oss skulle förmodligen fundera över våra alkoholvanor om vi avslutade varje kväll med ett eller två glas vin. Men i själva verket borde kanske fler ha en sådan rutin – om inte annat för att skydda hjärtat och sova bättre.
– Det ger bättre prognos än att vara helnykterist – de flesta tidigare studier talar för att det är farligt att inte dricka alkohol alls, jämfört med att vara måttlighetskonsument, säger Fredrik Nyström, forskaren bakom studien.
Drack vin varje dag
Han lät 45 deltagare i åldrarna 25 till cirka 35 år lottas i två grupper. Den ena fick inte dricka alls på tre månader, den andra ordinerades vin dagligen – 1,5 deciliter till kvinnorna och 3 till männen. Under tiden togs noggranna prover på bland annat lever, blodfetter och total fettmängd i kroppen. Nu är de preliminära resultaten klara – och de har förvånat inte minst Fredrik Nyström själv.
– Att blodfetterna blev så pass mycket bättre hade vi inte väntat oss, säger han.
– Det farliga kolesterolet sjönk med 17 procent hos vindrickarna jämfört med kontrollgruppen.
Det gör vin nästan lika effektivt som statiner, den medicin som vanligen används mot dåliga blodfetter.
Levern opåverkad
En annan oväntad effekt var att levern gick helt fri från påverkan enligt blodproverna.
– Vi tog fem olika prover och det hände absolut ingenting. Det förvånade mig – jag hade tänkt mig att vi skulle kunna se att det åtminstone var jobbigt för levern, men inte ens det hittade vi.
Skulle en kritiker säga att ni tittat under en för kort tid?
– Tre månader är en lång tid. Det här är den längsta studien av det här slaget som någon har gjort med alkohol.
Gav vinet några negativa effekter alls?
– Nej – det var väl i så fall att några deltagare som klagade och tyckte att det var tungt att dricka så mycket vin varje kväll! En kvinna hoppade av, hon tyckte det blev för jobbigt.
– Väldigt få har ju möjlighet att dricka till frukost.
”Tjat om överdosering”
Ett flertal studier har nu talat för att alkohol främjar hälsan, särskilt när det gäller att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men myndigheterna vill trots det inte uppmuntra till vindrickande, ens i liten mängd.
Typiskt svenskt att hetsa upp sig över alkohol, menar Fredrik Nyström.
– Det är så svenskt att tjata om överdosering – men så är det ju med allt! Att banta för mycket är inte heller bra, vi har många anorektiker. Att motionera för mycket är inte bra, de flesta läkemedel är också farliga att överdosera – det gäller också vitaminer.
Varningarna upprör
Mest upprörd blir han av att Folkhälsoinstitutet offentligt varnar för att alkohol höjer blodtrycket.
– Med nivåerna vi talar om här sänker det blodtrycket – det vet ju varenda människa – det är kärlvidgande och därmed blodtryckssänkande! Det är först vid mycket stort intag som blodtrycket stiger i stället.

1 kommentar:

Agneta sa...

Hej hej! Detta var ett trevligt och intressant inlägg tycker jag. Måttlighet i allt skulle man väl kunna säga? Då kan vi fortsätta leva som vi gör! Puh!

Summa sidvisningar