tisdag 2 mars 2010

Mina synderJag börjar med en av de äldsta synderna..choklad! Mitt favoritmellanmål är en stor kopp varm choklad. Men jag läser att jag inte är ensam om att falla för denna synd. " Jag kan motstå allting utom frestelser" var det någon som sa! Oscar Wilde?

Det måste vara den spanska luften som gör att jag plötsligt börjat dricka choklad. Choklad fördes till Spanien redan på 1500-talet som första land i Europa.


Att bada i choklad är ett fantastiskt skönhetsknep. Man blir ögonblickligen yngre, rynkfri och strålande vacker! Dessutom blir man pank.
Det är ett dyrbart bad!!


50 koppar Casanovas knep
1519 togs den spanske conquistadoren Hernán Cortés emot av kejsaren Montezuma II och noterade att den enda dryck som kejsaren drack var den som var gjord av kakaobönor, kryddad med vanilj och andra kryddor.


50 krukor tillagades dagligen enbart åt kungen. 2000 krukor ska ha gått åt till resten av hushållet.
Xocoatl framställdes av torkade, rostade och skalade kakaobönor som krossades till en brun, fet och grynig massa. Massan smaksattes med kryddor som vanilj, peppar, chilipulver och majsmjöl och formades sedan till små block som fick stelna. Drycken kunde sedan snabbt tillagas genom att blanda med varmt eller kallt vatten.
Choklad var den ceremoniella drycken hos både aztekerna och mayafolket och dracks vid helgdagar, födelser, invigningsceremonier, bröllop och begravningar.
Aztekernas fångar fick choklad att dricka; det skulle förvandla deras hjärtan till choklad. Dessa rycktes sedan ut och överlämnades till kakaogudarna.

Cortés förde med sig kakaobönorna och kunskapen om hur de skulle tillredas hem till Spanien. Men det skulle dröja innan drycken fick genomslag i Europa. Christopher Columbus hade redan gjort ett försök att lansera choklad. 1502 tog han med sig bönor från ön Guanaja utanför Honduras kust. Men kung Ferdinand visade inget större intresse för dem. Till skillnad från Cortés hade inte Columbus vetat hur man skulle göra med bönorna.

Chokladen som dryck erövrade så småningom ändå Europa via kungahusen och noblessen. Under hela 1600-talet och ända in på 1800-talet betraktades choklad som en exklusiv statussymbol. Drycken ansågs vara bra för hälsan och ett njutningsmedel.
Under de tre första århundradena som choklad dracks i Europa, var den en tjock, besk och ganska oljig dryck. Ätchoklad fanns endast i form av socker- eller mandelkonfekt med chokladtillsats eller praliner. De chokladkakor som kunde köpas på apoteken, hos sockerbagaren eller kryddkrämaren var avsedda att rivas till kokchoklad.

Kyrkan betraktade först kakaon som något farligt. Det ryktades att drycken förledde tanken och dessutom var ett afrodisiakum. Det påstods att Giacomo Geronimo Casanova drack uppemot 50 koppar choklad per dag.
Fram till 1828 var choklad något som bara var för de välbeställda. Med van Houtens kakaopress slog ätchokladen igenom och blev den nya lyxprodukten medan pulverkakaon blev billigare och hela folkets dryck.
Källor: chokladakademien.org, chokladsajten.com wikipedia

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar