torsdag 26 februari 2009

Utmaning 13

Välj en av följande karaktärer och skriv om hans eller hennes bästa minne.En uteliggare i en storstad, En matematikprofessor med fyra barn, En bestsellerförfattare med torgskräck

En matematikprofessor med fyra barn

De gifte sig den 21 juni 1935.Livet log verkligen emot dem. Två unga människor som älskade varandra. Två välbeställda familjer som bara ville hjälpa dem att få en bra start på livet.

Han suckade när han tänkte tillbaka. Hur hade det blivit? Birgitta ville forsätta studera, han var nästan färdig matematikprofessor. Vid det här laget forstod han att alla måste lära sig något någon gång, och han hade lärt sig att 1 plus 1 inte alltid blir 2. I deras fall hade det blivit 5. 3 flickor föddes i raskt takt 1936, 1937 och 1939. Birgitta hade fått ge upp sina planer att bli läkare. Det fanns helt enkelt inte tid. Mitt i krigstider fick de försöka anpassa sig till ”rådande läge”, som det så fint heter.
Han blev färdig matematikprofessor med ständigt dåligt samvete. Men för helvete, det är väl meningen att kvinnan skall ta hand om barnen?
Birgitta var inte överens. Massa idéer om kvinnans frigörelse. Mycket före sin tid sa somliga.

Han tänkte tillbaka på sin pappa, farfar och andra män i släkten. Så mycket lättare de haft det. Kvinnan skulle stå vid spisen och föda barn. Annars skulle ju inga familjer existera? Eller hur? För det var väl inte meningen att männen skulle stanna hemma och ta hand om barn, tvätt, matlagning och allt som hör därtill? Vilken befängd tanke!
Och nu... Birgitta väntade barn igen. Världen hade rasat samman. Det blev plötsligt helt omöjligt för henne att någonsin fullfölja sin dröm att bli läkare.
Bara det inte blev en flicka igen! Han brukade skoja med sina vänner som sade att de fått en flicka: ”Jag började på det viset”! Efter tre flickor var det inte roligt längre. Kunde inte Birgitta framföda en son?

Han suckade. Just då ringde telefonen och en okänd röst sade ”Er fru ligger här på Allmänna BB och vi anser att ni bör komma ögonblickligen. Det är mycket kritiskt.”
Plötsligt ändrades hela världen. Kritiskt? Birgitta? Han började darra i hela kroppen. Vad betyder många flickor? Vad betyder kvinnojämlikhet? Vad betyder tvätt, matlagning och delade hushållsgöromål? Ingenting!! Vad som verkligen betydde något var hans älskade livskamrat, fru, älskarinna och bästa vän.
Han slängde sig in i en taxi och betalade extra för att komma så fort som möjligt till Allmänna BB. Valhallavägen i Stockholm var full av trafik och taxin sniglade sig fram mot avtagsvägen mot Lidingö.
Äntligen framme rusade han in och iväg till intaget. Där upplyste de honom om var Birgita låg. Efter en språngmarsch stod han äntligen utanför den vita därren med 14B på. Sakta öppnade han och där satt Birgitta i en säng och log! ”Vad har hänt?”lyckades han stamma fram. ”Allt väl! Efter ett kejsarsnitt, har du fått en välskapt dotter och din fru mår utmärkt” sade barnmorskan och räckte honom hans dotter. Den fjärde dottern!
Vilken lycka! Tårarna strömmade ner för hans kinder. Allt var bra! Birgitta mådde utmärkt. Den lilla flickan snusade i hans famn. Tack gode Gud! Detta var den lyckligaste dagen i hans liv!

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar