fredag 19 november 2010

ÄVENTYRET fortsätter! Del 3 om Marockoresan.
Mer om Fès och Medinan.
Tisdag den 5/10 2010Nu kom vi fram till den mest otroliga plats jag någonsin sett!
Skinnberedarnas kvarter. Det verkade som om vi förflyttat oss
direkt till helvetet. En otrolig stank spred sig i luften och vår guide gav oss alla en kvist mynta att lukta på för att stå ut!! Vi gick in i ett hus och upp för trånga vindlande trappor tills vi kom till husets tak och där, nedanför våra häpna ögon bredde ett helt kvarter ut sig med stora kar fyllda med regnbågens alla färger. Och i karen stod män med färg upp till knäna och färgade skinn!!Tänk att stå så dag ut och dag in! Bara för att vi skall kunna
köpa väskor, jackor, plånböcker etc. i olika färger.


Dessutomfinns det människor som klagar på priset. Undrar hur länge man orkar med ett sådant jobb?


Så här stod vi och sniffade på en myntakvist för att stå ut med stanken av garveri och färgning!!


Något omskakade fortsatte vi vår vandring och tittade på mattor i underbara mönster och i alla prislägen och de mest häpnadsväckande kulörer. Det var verkligen frestande att köpa...
Tätt, tätt knutna i underbara färger..
Sedan gick färden vidare till ett naturapotek med en riktig häxdoktor som hade underkurer för allting. Vi lyssnade anddäktigt och jag köpte en olja som gör att man flyger fram, rosenkräm för händerna och små svarta korn som man skulle lukta på, fast jag kommer inte ihåg varför!! Köpte också härlig saffran som nu skall användas till lussekatterna.

Andäktigt lyssnande...Doktorn själv...


Oj, så mycket vi fick lära oss. Styrkta till ande och själv gav vi oss iväg för att titta på en moské.Här var inga kvinnor tillåtna att komma in, men jag fotograferade från porten!!

Vi fortsätter sedan vår runda och besöker lokal för tillverkning av keramik och mosaik. Allt handgjort. Inga maskiner här inte. Det är män som sitter och hamrar ut små mosaikplattor för att göra bord etc. Och män som drejar lerkrus och fat och en verkstad där det målas. Häpnadsväckande hantverk!Mosaiktillverkning. . Det görs på ”avigsidan” och
sätter press på minnet!!Här görs ”tajini-kärlet för matlagning”
Det är en mycket fin lera som utvinnes och all bearbetning sker också för hand utan maskiner!!Och här målas keramikfat!

Sedan ville Hamoush absolut visa oss tillverkning av bronsföremål samt koppar, tenn och mässing. Vi gick in i mystiska kvarter och stannade framför en massiv träport. Hamoush knackade på och en mycket motvillig man stack ut näsan och sade att det inte alls gick att komma in.
Vi forstod ingenting, men efter en lång stund visade det sig att det inte
alls var vad vi väntade oss utan Hamoush som tyckte att vi skulle
se hur ett hus ser ut innanför murarna. Ett improviserat besök.

Efter mycket övertalning öppnades ändå porten och vi fick kika på hur ett hus ser ut invändigt. Just det här kunde man även hyra som ett hotell och ägaren kom och visade oss de tjusiga rummen och salarna.

Här förklarar husets ägare, som för övrigt var italienare, vad vi kan vänta oss att se..
Anette provsitter en soffa och funderar på om hon vill flytta hit...

Sedan fick vi äntligen besöka fabriken för metallföremål.


>

Oj, så mycket det fanns att välja på!

Vi köpte varsin tekanna att servera det typiska marockanska mintteet i. Har använt den flitigt sedan vi kom tillbaka hem. Köpte också mintte och har färsk mynta i min trädgård. Så nu är jag väl utrustad!Nu börjar vi att bli hungriga och trötta efter allt vandrande och åker med bussen tillbaka till hotellet för en sen lunch.
På eftermiddagen blir det lite mer sightseeing och på kvällen förbereder vi oss för marockansk afton med middag och magdans. Det börjar nästan snurra i huvudet efter alla intryck både syn, hörsel och doftintryck!!

Slut på del 3. Del 4 (sista) på resan kommer snart!

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar