måndag 24 januari 2011

Spansk frukost!


Nu har jag varit med om det mesta. Åkt buss med 300 glada pensionärer till en liten by uppe i bergen.
Vi började äventyret kl 08:45 och skeppades till en liten stad som heter Alcover. Där har man byggt upp en restaurang som ser ut som ett slott mitt ute på landet kallad "El Alamo" och tar 1.800 gäster!!Dagen var vacker efter en kall natt och vi åkte genom fält av mandelträd som just börjar blomma, och många underbara mimosaträd som lyser utefter vägen.


På El Alamo skulle vi få frukost. Vi satte oss vid dukat bord och fram kom kyparen med en flaska rödvin och en flaska mineralvatten. Var det frukosten? Nej efter ett tag kom också grillade skivor av bondbröd ingnidna med lite vitlök, färska tomater och olivolja och salt. På det låg härlig lufttorkad skinka.

Katalansk specialitet: "Pa amb tomàquet" /Bröd med tomat/

Mums! Vilken frukost. Jag sade till Frank att jag inte kunde dricka rött vin till frukost...MEN det kunde jag!


Styrkta till kropp och själ av denna frukost forsatte vi vår resa till en vingård som framställde vitt vin och cava. Och där...blev det vinprovning såklart. Jättegod cava (katalansk champagne, d.v.s. vin framställt enligt champagnemetoden).
Jaha, klockan var bara 11 på förmiddagen och vi hade hunnit med en hel del. Nu åkte vi till ett stort bageri som framställde olika sorters kakor, rån och kex. WOW, allt var mycket gott och det stod stora bord uppdukade med läckerheter. Kakorna skjöldes ner med sött vin som dracks i "porró", en karaff med lång pip. Med den undviker man att använda glas och dessutom lär vinet smaka bättre drucket på detta sätt. Man måste ha rätt lång träning för att inte spilla ner sig. Frank är expert:

Jaha, vad skulle vi nu hitta på? Alla in i bussarna igen och iväg upp i bergen. Vi gick en promenad och blev berusade av dofter. Timjan, rosmarin och en massa andra örter blommade och spred en ljuvlig doft. Fåglarna sjöng och man kunde verkligen märka att våren var på väg.
Nu började alla bli hungriga. Hur man nu kunde bli det? Så vi begav oss till baka till El Alamo där borden stod uppdukade och nu följde en lunch som verkligen kunde kallas för lunch. Först tapas av alla slag, sedan en delikatesstallrik,


Ovanpå det kalvkött med svamp, till efterrätt färsk ananas med "crema catalana" täcke. Allt nedsköljt med goda viner och cava.


Plötsligt blev hela lokalen nedsläckt och in kom en vagn med tårtor, upplyst som en bröllopsvagn.


Och sedan blev det kaffe och likörer. PUH!! Nu kunde man väl inte röra sig? Men det kunde man, för nu blev det dans till orkester. Gråhåriga damer och genelmän svängde sin lurviga ben och dansade tango, vals, mambo, twist och t.o.m linedance!!


Oj, oj, oj dessa katalanska pensionärer vet hur man roar sig!! Det hela höll på till 20.00 och då ansågs lunchen slut och de som kunde, gjorde en ring och dansade sardanas/katalansk folkdans.


Vi hade hållit på i 12 timmar nästan. Tror dock att de flesta sov på vägen hem i bussen.
Vad hela kalaset kostade? Jo, det skall jag berätta. Heldagsutflykt med buss, frukost, besök på vingård, kexfabrik, fabulös lunch och dans till orkester:
20 € d.v.s. ungefär 190 kronor....

PS: Behöver jag säga att INGEN av dessa personer som var med på utflykten var onykter eller lallade omkring utan att kunna ta vara på sig själv!!? Det var mycket intressant att se att på alla bord stod halva vinflaskor kvar och att se hur naturligt man här handskas med alkohol...

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar