söndag 15 mars 2015

CALÇOTS I TORREDEMBARRA!!

EN UNDERBAR DAG FÖR CALÇOTS!!

Det var en perfekt dag för att avnjuta de grillade lökarna doppade i den ljuvliga romescosåsen. SWEA hade ordnat en hejdundrande lökfest i Torredembarra på den hemtrevliga restaurangen Can Gla. Vi var 27 vuxna, 5 barn, en baby och två hundar som strömmade till platsen för att först gå en promenad i omgivningen. Under tiden började förberedelserna för att grilla lökarna över öppen låga. De skall bli riktigt sotsvarta utanpå och när man drar bort höljet kommer den mjälla ljusgröna löken fram från innandömmet. På gården framför Can Gla grillades det för fullt medan vi gick ut på vår promenad.


Fåglarna sjöng och vi vandrade genom olivlundar och passerade mandelträd som just blommat ut, och såg många blommor och okända växter. Det finns gott om vandringsleder och cykelleder runt byn och mycket roligt att titta på. Romerska ruiner gick vi förbi. Trakten är historisk och har många lämningar efter romarna för 2000 år sedan. Tarragona var ju Romerska huvudstaden på den Iberiska halvön och de sägs att, näst efter Rom själv, finns det flest romerska ruiner på en och samma plats. vi stannade också framför de vackra, ständigt gröna Johannesbrödsträden, Garrofers på katalanska, Algarrobos på spanska, som även de har en historia att förtälja.
Det heter Johannesbröd eftersom enligt legenden Johannes Döparen livnärde sig på dess frukter under sitt uppehåll i öknen. Och ordet carat kommer från fröna i frukten.
Carat förkortas ct. Carat indelas i 100-delar. Det vill säga en diamant, vars vikt utgör 75/100 av en carat, väger 0.75 carat. Benämningen carat kommer från ordet Keration, vilket är det latinska namnet på Johannesbröd. Johannesbrödets kärnor är kända för att de har lika och vikt. Handelsmän i antiken använde kärnorna för att väga produkter som de handlade med. Idag har man justerat måttet så att 1 carat = 0,2 gram. Carat med C ska inte förväxlas med ordet Karat som stavas med K och är ett mått på guldhalten i en legering.


Nu hade vi arbetat upp lite aptit och vände om för att riktigt hungriga och förväntansfulla anlända till restaurangen. Där hade det dukats upp ett bord i trädgården. Man börjar med att äta lökarna ute. Det blir rätt kladdigt och trevlig och man blir försedd med stora haklappar!!
Det är kul att äta calçots!!! Och trevligt!!! Under mycket skrattande och pratande lät vi oss väl smaka. Vinet dricker man i en "Porron" en sorts flaska med lång pip! Linda och Marek var mästare. De hade redan tränat på det här!


Vi andra hängde snart på och man förstår att det behövs haklapp!!


Nu var vi rätt mätta redan men det här var ju bara en liten förrätt. Så vi tågade in i restaurangen och där serveras huvudrätten: olika typer av grillat kött och korv och vita bönor. Samt grillad bröd som man smörjer in med tomat, olivolja och salt! Mera vin och vatten. Restaurangen var full av katalanska familjer och vi skrämde dem ordentligt genom att stämma upp "Helan går" så att det rungade i de gamla väggarna! Vilda vikingar som vi är!!

Det här var en tallrik för 1 person!! Inte en hel familj! Somliga tog med sig
resten hem i "doggy-bag".


Oj, oj, oj!! Hur skulle vi kunna orka efterrätten?..Men det gjorde vi!! En Crema Catalana med knäckigt täcke. Till det serverades naturligtvis CAVA!! WOW, vilken fest!!

Ja...då var det slut ...kanske man kunde tänka...men icke, nu kom kaffe och "chupito"..dvs något lite starkt för att smälta maten. Jag valde Limoncello!!'

Mycket nöjda och belåtna rullade vi alla ut från den mysiga Can Gla och var väldigt överens om att SWEA Barcelona är en fantastisk trevlig klubb att vara med i!!
Ser redan fram emot nästa event.
TACK FÖR EN HÄRLIG CALÇOTADA!!

Inga kommentarer:

Summa sidvisningar