fredag 25 mars 2011
VAD ÄR TID??
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
San Francisco 1870. Den som reste från San Francisco till delstaten Washington fick ställa om klockan drygt tvåhundra gånger för att den skulle stämma med den lokala tiden i varje stat de for förbi. Världen hade inte fått standardtid ännu. Varje land, varje stad och ibland varje by hade en egen tid. Det gick utmärkt. Det gick utmärkt - ända tills järnvägen kom. Och med den tidtabellerna. Den 18 november 1883 införde USAs järnvägar enhetlig tid för att skapa ordning vid slutstationerna. Snart följde resten av världen efter. 1884 hölls ett möte i huvudstaden Washington för att bestämma en måttstock för tiden. Man delade i jordens yta i 24 tidszoner. Med hjälp av standardtiden delas vår tidmätning upp i snygga och prydliga enheter. Men vad är det vi mäter egentligen?
Tänk på hur vi pratar om tiden. Att "tiden flyger iväg", att "jag har inte tid", att "jag spiller bara tid på det". Men vad är det som vi beskriver?
Hör tiden till vår fysiska värld? Vi kan varken se den, röra vid den eller höra den. Men visst känner vi att tiden går?
OCH NU ÄR DET TID att ställa om klockan till sommartid igen. Natten mellan lördag 26/3 och söndag 27/3 vrider vi fram klockan en timme från 02.00 till 03.00.
Sommartid innebär att lokaltiden justeras fram en timme under en del av året för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Sommartid används i omkring 70 länder runt om i världen, mer än hälften av dem i Europa.
I tropikerna är sommartid ovanligt (men förekommer), eftersom skillnaden mellan sommar och vinter är mindre. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre nytta eftersom dagsljuset på sommaren i många fall sträcker sig hela det vakna dygnet (trots det har de länderna i allmänhet sommartid).
Efter det impopulära sommartidsförsöket i Sverige 14 maj–30 september år 1916, infördes sommartiden i landet först år 1980. Första året (1980) började sommartiden i Sverige första söndagen i april (6 april 1980) och avslutades sista söndagen i september (28 sept 1980), klockan 1.00 UTC. Åren 1981–1995 började den svenska sommartiden sista söndagen i mars och avslutades sista söndagen i september. Från och med 1996 fick hela EU gemensam sommartid: den börjar från och med detta år sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. 2011 infaller sommartiden 27 mars till 30 oktober.
Önskade bara att sommartiden kunde vara evig i stället för att ställa om klockan 2 ggr om året, och då ställa om hela kroppen var gång.
I Ryssland sker omställningen på klockan 02:00 lokal normaltid i respektive tidszon. Omställningen den 27 mars 2011 förväntas bli den sista i och med att landet därmed avskaffar sommartiden och samtidigt förskjuter normaltiden i alla nio tidszonerna med en timme. Funderar starkt på att flytta till Ryssland. Jag är aldrig överens med det här systemet som "tar bort" en timme på morgonen. Dvs när jag vaknar klockan 7 är min inre klocka faktiskt 6 och jag vill inte gå upp så tidigt!!!
Kommer du ihåg "Fröken Ur"? Så här såg hon ut 1934 på en bild från Tekniska Museet.
<
Fröken Ur finns fortfarande kvar och man kan ringa till henne på telefon. Telefonnumret till svenska Fröken Ur är 90 510 (från utlandet +46 33 90510),eller on line:www.fröken-ur.se
Fröken-ur.se - Enligt info ska deras digitala klocka synkronisera mot flera atomur i världen. Tiden visas med timma, minut och sekund. hh:mm:ss
Timeanddate.com är en annan tidssite. Här visas tiden med timma, minut och sekund. hh:mm:ss. Här framgår även mer information om staden som du valt. Denna sida är bäst hittills. Fröken-ur.se och timeanddate.com klockorna går exakt lika fast du får som sagt mer sekundär information på timeanddate.com
Ja det var mycket om tid. Jag fasar för alla klockor som skall ställas om på söndag. Samma elände varje år. Jag glömmer bort hur man gör. Varför är alla klockor så olika? Har inte vågat räkna hur många klockor vi har hemma. Men är rädd för att det är omkring 20 stycken...Jag har också märkt att tiden går fortare och fortare.
Det finns en romantisk sång som heter " El Reloj" "klockan" på spanska och handlar om en man som önskar stanna visarna på klockan så att det aldrig dagas och hans älskade inte måste åka ifrån honom....Och visst vore det bra om man kunde stanna visarna på klockan och få tiden att stå still när man mår riktigt bra?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Summa sidvisningar
108424
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar