torsdag 2 juni 2011

"URSÄKTA, MEN HUR DAGS GÅR JORDEN UNDER?"Har just läst en bok med ovanstående titel av Peter Eriksson.

"Cetearyl, Quaternium -87, Dimeticone, Isopropyl myristate, Benzophenone -4, Phenoxyethanol, m.m, m.m.

Är det här någonting som BT kemi grävde ner i Teckomatorp på 70-talet? Eller ett massförstörelsevapen? Nix. Det här är innehållet i ett hårbalsam jag har i badrummet."


 Peter Eriksson
Det är vad Peter E. skriver och genast fick jag gå och kolla mitt hårbalsam. Jovisst, fastän ännu värre.

Han skriver också:

"I mina burkar med hårgelé och mousse hittade jag bl.a. Cyclomethicone, som kan nedsätta förmågan att skaffa barn; Triethanolamine, som kan orsaka både allergi och cancer; och flera andra skadliga kemikalier. Tack och lov visade sig ingrediensen Prunus armeniaca bara vara aprikos."Jag rekommenderar dig att läsa boken. Om inte annat får man sig en kraftig tankeställare. Börja köpa miljömärkta produkter t.ex. I Sverige har vi produkter märkta "Bra miljöval eller Svanen". Hur är det här i Spanien?

Det största problemet med våra vardagskemikalier är att vi vet så lite om dem. Om du, som jag, trodde att kläder av bomull t.ex. är ett bra val, så kan jag tala om att bomull är en av de mest kemikaliekrävande grödorna som finns. En fjärdedel av den årliga globala försäljningen av insektsmedel används på bomull. Ett kilo bomull kräver ett halvt kilo kemikalier, varav de flesta är giftiga. För att inte tala om alla flamsäkra textilier, som används i gardiner t.ex. Bromerade flamskyddsmedel (som misstänks orsaka störningar av kroppens hormonsystem, hjärnans utveckling och nedsatt immunförsvar) har t.ex. hittats i isbjörnar och sjöfågel uppe i Spetsbergen, som såvitt jag vet, inte är några större användare av gardiner...


Efter att ha läst Peter E.s bok börjar jag mer och mer tänka på miljön. (observera han är inte och har aldrig varit, språkrör för vare sig miljöpartiet eller de gröna utan endast helt enkelt miljöintresserad). Här i Torredembarra, där jag bor, har sopsortering ändrats det sist året. Nu sorterar vi i 5 olika "tunnor". Så sakteliga ser jag att man verkligen anstränger sig att sortera. De stora mataffärerna tar f.o.m i år även betalt för plastpåsar. Men fortfarande finns det många affärer som inte gör det.Hur har du det där du bor? Det är just här man kan göra en insats. Vad skall du göra?


1 kommentar:

Teuvo Vehkalahti sa...

Greetings from Finland. Thus, through a blog is a great get to know other countries and their people, nature and culture. Come take a look Teuvo images and blog to tell all your friends that your country flag will stand up to my collection of flag higher. Sincerely, Teuvo Vehkalahti Finland

Summa sidvisningar